Kostrådgivning

Du är vad du äter

Du är vad du äter! Det låter så enkelt, men i dagens samhälle med ständigt nya råd om olika dieter och vad som är farligt och inte är det inte så lätt. Sanningen är också att alla människor inte ser likadana ut och framförallt inte är likadana inuti. Det finns ingen diet som passar alla. Jag hjälper dig att ta fram en diet som passar just dig och din kropp. Det är också viktigt att det är en diet som är hållbar för dig och fungerar i din livsstil.

Obalanser

Var och varannan människa går runt med olika obalanser i kroppen. Det är inte så konstigt med tanke på hur vi lever idag med mycket stress runt omkring oss vilket mineraler i kroppen är olika känsliga för. Jordarna som vi odlar på har inte alls samma näringsinnehåll som tidigare och vi kan inte äta tillräckligt med mat för att få i oss tillräckligt med näring som kroppen behöver. När vi dessutom äter mycket processad mat får vi i oss ännu mer kalorier i förhållande till näring och obalans och näringsbrist är ett faktum. Det är otroligt viktigt vad vi stoppar i oss för att inte skapa obalanser i kroppen. Jag hjälper dig att ta reda på vad just du och din kropp behöver och inte behöver för att få balans.

En obalans i kroppen kan ge uttryck för en rad olika symptom som trötthet, nedstämdhet, hudbesvär, magbesvär, koncentrationsnedsättning, ja allt möjligt. Hela kroppen är ”ett” och hänger ihop och hela måendet blir därför bättre om du äter det just din kropp vill ha. Lika viktigt är det också att du undviker det kroppen inte vill ha.

Hållbar livsstil för just dig

Med hjälp av kinesiologi testar jag med ett så kallat styrketest vad din kropp inte tål. Där kan jag också se vad din kropp behöver mer av i form av till exempel mineraler och vitaminer. Jag är också utbildad kostrådgivare och  allergiinformatör och är övertygad om att vi hittar ett alternativ som passar just dig och är hållbart för dig i din vardag och livsstil.

Ta kontakt och boka en tid för ett test för just din kropp här.

20170921_202355

Egna erfarenheter

Jag har själv haft och har problem med allergier som jag till en början inte hade koll på. Jag trodde att jag åt hälsosamt och med ”sunt förnuft”. När jag var gravid med dottern kollapsade min kropp helt, jag kunde inte äta någonting, och jag blev inlagd med dropp. Ungefär här började min resa med efterkommande besvär, autoimmuna sjukdomar och därigenom också det stora intresset för vikten av kosthållning växa fram. Jag hade så mycket obalanser i kroppen så det var inte så konstigt att jag inte klarade av en graviditet och att hormonerna fick fnatt.

Intresset för kosten

Jag hade vetat om innan att jag var känslig för vissa saker men jag hade helt enkelt inte varit så noga med det. Jag fick alla möjliga konstiga symptom och började läsa på en hel del. Det visade sig att jag hade problem med sköldkörteln och jag läste på ännu mer. Det var en autoimmun sjukdom, vilket betyder att det är en inflammatorisk sjukdom. Jag började förstå att jag faktiskt kan påverka inflammationen själv med vad jag äter, och därmed också sjukdomen. När jag några år senare blev gravid med andra barnet hade jag mycket bättre koll på min kropp och det gick betydligt mycket bättre.

Ärva obalanser

Något jag på senare år har förstått, genom ny forskning, är att man faktiskt kan ärva en läckande tarm och därmed också obalanser i kroppen. Så blev det för vår dotter. Det visade sig ganska snabbt att hon hade svårt att slappna av och känna välbefinnande. Hon hade en ständig oro i kroppen.

Det märktes mest att hon var annorlunda när hon skulle börja i skolan då hon, som många andra barn, hade svårt att fokusera på vad hon ska göra och koncentrera sig. De gjorde en pedagogisk utredning i andra klass om hur de skulle kunna hjälpa henne på bästa sätt i skolan och hon hade en assisten med sig hela tiden. Värst av allt var nog de dagliga utbrotten och låsningarna som alltid slutade med att hon blev ledsen.

Tacksamma

Vi bestämde oss för att göra något åt detta och jag ägnade mycket tid åt att läsa på om diagnoser och ta olika kontakter. Jag ringde BUP, men möttes av en så otrevlig person som skällde ut mig direkt att vi inte gjort en diagnosutredning och medicinerat dottern ännu så jag kände direkt att dit ville jag inte vända mig. Jag är så tacksam för det idag då det gjorde att vi valde den andra vägen. Vi ändrade kosten totalt, tillsammans med en barnspecialistläkare och i samma veva utbildade jag mig inom kostlära, mineralbalanser och allergier. Vi tillsatte de mineraler och vitaminer som behövs för att producera de signalsubstanser i hjärnan som saknades för att till exempel känna välbefinnande och kunna slappna av (som också är det ADHD-medicin gör). Helt otroligt, men bara ett år senare klarade hon sig utan assistenten och de dagliga utbrotten är nu mera helt borta.

Vill hjälpa andra

Efter allt detta så har jag fortsatt utbildning inom livsstilsrådgivning och känner starkt att jag vill hjälpa andra. Vi lever så fel idag och kan jag hjälpa bara en eller någon att komma in i en hållbar livsstil där man mår bra och slipper sjukdomar så är det värt det.

Jag vill sprida motivation till människor att orka ta tag i sin kosthållning för att det helt klart är värt det, alla gånger!

Vad är det vi inte fattar?

hälotips1”Allt som du är uppbyggd av, förutom syre, kommer från det du äter och dricker. Det är en ganska spännande tanke. Alla kemiska signaler i kroppen, alla hormoner, alla enzymer, ja allt som finns och som händer får sina byggstenar i det du äter. Dessa byggstenar kallas näringsämnen.”

Läs mer om Anna Halléns bok på Kostrådgivarna.

 

 

Uppföljare på näringsbibeln

run”Snabbare, friskare, starkare med integrativ idrottsmedicin” heter uppföljaren på näringsbibeln, ”Näringsmedicinska Uppslagsboken”. Denna gång ligger dock fokus på träning och sportsnutrition.
– Boken är menad att hjälpa personer få ut mesta möjliga av sin träning och handlar om hur man genom rätt kost och näring kan maximera styrka, prestation och uthållighet – och dessutom bli en friskare idrottsutövare, säger författaren Peter Wilhelmsson till Kurera, läs mer.

Tre skäl att äta gurkmeja varje dag

hälsotips2Jag tar gurkmeja i mitt te både morgon och kväll tillsammans med honung, lite svartpeppar och kokosolja. Oljan och pepparn gör att upptaget av antioxidanten curcummin som finns i gurkmejan tas upp bättre i kroppen.

Specialistläkaren Helena Nyblom har skrivit boken ”Läkarens guide till den naturliga supermaten”. I den slår hon ett slag för en enkel, naturlig och varierad kost. Gurkmeja får en extra guldstjärna, Läs mer

Diagnoser och kosthållning

hälsotips3Tim, på bilden, blev som 6-åring diagnostiserad med autism och ADHD vid ett regionalt center för autism i Norge. Idag finns ingen etablerad behandlingsform för autism och Tim blev bara värre och värre. Nu är Tim 12 år och går i sjätte klass. Han lever ett normalt liv som alla andra pojkar i sin ålder. Den positiva utvecklingen är resultatet av förändrad kosthållning, vitamintillskott och  genetisk bypass.

Se minidokumentären om Tim från TV Helse här