Dröm om självförsörjning
Efter alla egna erfarenheter vi i familjen gått igenom med egna problem och sjukdomar som vi läkt från med hjälp av kosten (som du kan läsa mer om under Om mig) så började ett odlarintresse växa fram. Jag var fast besluten om att vi själva skulle få fram bra mat till familjen och fick en dröm om att bli självförsörjande på gården.
Lyckad odlingsstart
Till en början odlade jag bara på altanen hemma mot en södervägg. Jag delade på jordsäckar och hade plantor i vilket fungerade utmärkt i brist på krukor. Vi fick massor av sallad, tomater, gurkor, basilika och framförallt zuccini. Vi fick till och med några meloner och aubergin, trots att vi inte hade något växthus. Det var en fantastisk känsla att kunna få så mycket gott från sin egen trädgård med så lite medel och på så liten yta.
Drömmen om ett eget växthus började växa fram samtidigt som jag började förstå att det var något mer för mig än bara att odla vår egen mat som drev mig.
Hållbar livsstil
Eftersom jag vid det här laget arbetat med hälsa och hållbar livsstil under ett antal år så började det växa fram ett helhetskoncept där man tar vara på det som naturen har att erbjuda för säsongen och en känsla för att jag vill läka människor tillsammans med jorden. Om vi kan förstå att samma mineraler som finns i jorden finns också i våra kroppar, då kan vi förstå att våra kroppar inte kan må bra och vara i balans om inte jorden är det. Jag blev väldigt motiverad av detta och lärde mig mer och gick odlingskurser och vi började bygga upp vår odlingsplats.
Bygget drar igång
Vi grävde ner en 3-kubikstank som vi samlar upp dagvatten och regnvatten från ladtaket i så att vi skulle ha god tillgång på vatten till bevattning av alla plantor under sommaren. Vi hade en stor stålstomme hemma som vi haft en traktor under tidigare som vi använde och klädde in med växthusfolie. Vi byggde upp odlingslådor från marken och fyllde med pinnar, löv, hästskit och annat som fick bli till fin jord. Vi har hästar på gården så hästskit finns det gott om. Vi byggde även upp bäddar utanför växthuset med flis mellan odlingsraderna.
Favoritplats
Vi gjorde en gång med begagnade trädgårdsplattor in i växthuset samt så gjorde vi en matplats inne i växthuset där vi skulle kunna sitta och äta. Som vi har använt den platsen. Vi äter middag flera dagar i veckan ute i växthuset från april till september och det är vår favoritplats på gården. Det finns också en dagbädd där man kan ligga och njuta av den fantastiska miljön. Oftast använder barnen den efter middagen när vi vuxna sitter kvar och pratar. Det har givit oss så mycket mer än bara överflöd av grödor.
Helhetskoncept
På senare år har det även vuxit fram en vilja att sprida till andra hur ett hållbart helhetskoncept för just en hållbar livsstil kan se ut. Allt ifrån biologisk -och ekologisk mångfald, hållbar bevattning och förvaring. Allt för att inspirera och motivera andra människor att ta steget till att själva börja odla sin egen mat och tillföra näring till jordarna, Så blommor för insekterna och få en förståelse för hur mycket arbete som också ligger bakom att driva upp till exempel en gurka. Man får en helt annan respekt för maten när man förstår hela processen att få fram den.